KIMCHI...!
bak kata orang-orang... bkn yg kt sawah tu, okkeh!
makanan melambangkan budaya.
dan budaya korea itu tak sah tanpa adanya KIMCHI!
dan, the most famous kimchi of all is NAPA CABBAGE KIMCHI.
dan, bg sesape yg slalu tgk drama korea.. yg skarang ni da melambak di pasaran tvi, online, black and white market.. kimchi is a must for a korean apart from their love towards rice.
oh, my... we also love rice!
tetibe la plak kn. haha, so ak pn dgn rajinnya men'goggle' and me'nube'kan diri utk mncri recipe kimchi yg pling kacang.
then, ak pn ote2 le skit mengikut tekak ak. and the result.... ta ta TARA!
the final result.
bahan-bahannya:
1. napa cabbage atau bhse senangnya, kubis cina. (1/4)
2. sebuku bawang putih.
3. tomato (1 biji) -this will make the kimchi less spicy.
4. lada benggala (1 biji)
5. serbuk cili (sesuke ati)
6. cili flakes.
7. garam the most important ingredient.
methodology:
[petua org lain yg mne ak x ikot pn... "for every ounce of cabbage, there will be 4 ounces of salt]
2. basuh bersih2 bawang putih, tomato dan lada benggala. ingat! sila buang biji tomato dn lada itu yep... blend ksi lumat itu bahan dlm blender ajaib.
3. cmpurkan serbuk lada dan chilli flakes ke dlm bhn yang tlh diblend td.
4. then, amik cabbage yg telah ditinggalkan td... dan cmpurkan bhn yg da diblend ni ke dlmnya.
5. sedia utk dimakan! for a better taste, try the kimchi after at least 2 days later.
KIMCHI and megi ayam is one of the best combination ever. haha, hebat~
makanan melambangkan budaya.
dan budaya korea itu tak sah tanpa adanya KIMCHI!
dan, the most famous kimchi of all is NAPA CABBAGE KIMCHI.
dan, bg sesape yg slalu tgk drama korea.. yg skarang ni da melambak di pasaran tvi, online, black and white market.. kimchi is a must for a korean apart from their love towards rice.
oh, my... we also love rice!
tetibe la plak kn. haha, so ak pn dgn rajinnya men'goggle' and me'nube'kan diri utk mncri recipe kimchi yg pling kacang.
then, ak pn ote2 le skit mengikut tekak ak. and the result.... ta ta TARA!
the final result.
pandangan atas...~
bahan-bahannya:
1. napa cabbage atau bhse senangnya, kubis cina. (1/4)
2. sebuku bawang putih.
3. tomato (1 biji) -this will make the kimchi less spicy.
4. lada benggala (1 biji)
5. serbuk cili (sesuke ati)
6. cili flakes.
7. garam the most important ingredient.
methodology:
1. basuh bersih2 kubis cina anda dengan air secukupnya. ambik garam (garam kasar is much2 better) secukupnya, menyelaputi keseluruhan kobis yang telah dibasuh td.
tinggalkan for about 3hrs or less or smpai proses hyper "ape bende tah ak blaja time biologi form 4"tu dulu ambik alih.
[petua org lain yg mne ak x ikot pn... "for every ounce of cabbage, there will be 4 ounces of salt]
2. basuh bersih2 bawang putih, tomato dan lada benggala. ingat! sila buang biji tomato dn lada itu yep... blend ksi lumat itu bahan dlm blender ajaib.
3. cmpurkan serbuk lada dan chilli flakes ke dlm bhn yang tlh diblend td.
4. then, amik cabbage yg telah ditinggalkan td... dan cmpurkan bhn yg da diblend ni ke dlmnya.
godak2, kasi sebati --> masuk dlm bekas --> simpan dlm peti sejuk.
5. sedia utk dimakan! for a better taste, try the kimchi after at least 2 days later.
KIMCHI and megi ayam is one of the best combination ever. haha, hebat~
for me: nasi n kimchi is not suited for my taste bud la~
ReplyDeletepasni, blaja budaya orang melayu plak..haha!